12 februari 2012

Mer om Vallens Centrum

Jag fick mycket bra mejlrespons på skriverierna om hotellet med utgångspunkt från äldre vykort. Dessa har jag Rune att tacka för. Tusen heder och mången tack!!!
Vyn visar Vallen cirka 1918. (Året efter pappas födelse och året efter ryska revolutionen - det är givande att sätta in kända historiska händelser och sina egna anfäder i ett sammanhang på det här sättet tycker jag.) Här ser man trevägskorsningen där Kungsstenen placerades 1921. Stenen kom från Håknäs. Nuvarande Handelsbanken är det mittre av de tre stora byggnaderna på rad och den enda som finns kvar idag. Den längst till vänster har ersatts med kommunhuset. Kan det ha skett på 1960-talet? Jag minns att även polisstation och bibliotek inrymdes där. Den högra av byggnaderna står där hotellet jag skrev om tidigare, senare uppfördes.

Trevägskorsningar är viktiga platser rent historiskt sett. Här uppstod lätt handelsplatser och samhällena/de medeltida städerna byggdes upp utifrån dessa korsningar. Samma här på Vallen: kyrkan ligger här intill, till vänster utanför bild. Här syns också att den typ av miljö jag tycker så mycket om - hällmark, hagmark - fortfarande existerade i centrum. Om man betänker landhöjningen kan kan förstå hur nära havet kyrkan förlades.
Föregångaren till hotellet i förra inlägget var Centralhotellet som ägdes av J P Holmlund. Troligt är att det byggdes omkring 1920. Centralhotellet, vilket verkligen gav skäl för namnet, är den stora träbyggnaden mitt i bilden. Hällmarken är fortfarande kvar.
Här är ett flygfoto från andra hållet, från söder. Kyrkan finns till höger precis utanför bild. Centralhotellet har brunnit ner, resterna syns. Kungsstenen finns på plats i rondellen. Rune tror att hotellet kan ha brunnit 1945. Han var där med sin far och tittade på de rykande resterna. Till vänster om bussarna syns Strandbergs Livs som blev Sjöbergs Livs och som numera inhyser blomsterhandel.
Stora hotellet ska enligt Rune ha stått klart 1951. Här syns det till höger om rondellen, kyrka från 1400-talet syns till vänster i bild. Det är ungefär så här jag själv minns Vallens Centrum. Längst upp till höger i bild syns högstadieskolan dit vi byabarn bussades under årskurserna 7 till 9..

.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Hej Viola! Jasså din pappa var också född på 1917 det är min med, han lever ännu och fyller 95 i maj. Tyvärr lite dement så jag kan inte längre fråga honom om saker som jag funderar på. Om du vill kolla in staden som ligger närmast min hemby så gå in på www.nykarlebyvyer.nu. Hälsningar Manni

    SvaraRadera
  2. Manni, det var en sida fylld av historia. Vilket bra och stort arbete som lagts ner att få detta samlat! Trevligt att få veta ungefär var du har haft din uppväxt.

    Tänk vilka stora samhällsförändringar våra fäder upplevt. Pappa blev 87.

    (Jag har stannat till i Nykarleby under en resa med finska vänner.)

    SvaraRadera
  3. Tack Viola för att du lagt ut intressanta bilder.
    GW

    SvaraRadera
  4. Gamla vykort och foton av samhällen är så otroligt intressanta! Själv hänger jag dagligen på en sida på Facebook där medlemmarna lägger upp bilder på Boden från både nu och förr med texter till. Jättespännande!

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...