13 juni 2012

Montaillou

Montaillou - en fransk by 1294-1324 av historikern Emmanuel Le Roy Ladurie läste jag i början av 80-talet. Boken, en bymonografi, fick mej att  förundras och fascineras över att så små och till synes obetydliga händelser hade dokumenterats för 700 år sedan.  Det var en läsupplevelse att  minnas. I bymonografin "framträder dess dåvarande struktur och dess innevånare lika tydligt som i en modern sociologisk undersökning utförd med bandspelade intervjuer".
Montaillou på 1950-talet. Bild hämtad här.
Anledningen till de noggranna beskrivningarna av mänskornas liv var jakten på kättare eller katharer som katolska kyrkan drev, alltså jakten på religiösa avvikare från den "rätta" tron och som år 1318 nådde just den lilla bergsbyn Montaillou, då med cirka 250 invånare. I sju år förhörde inkvisitorerna byborna som tvingades svara på allt för att slippa undan bålet. Ledare för inkvisitionen var biskopen Jacques Fournier som senare blev påve under namnet Benediktus XII. Intima detaljer allt ifrån otrohet till maktmissbruk sparades i Vatikanen och är idag ett unikt material för forskarna. Protokollen ger en god bild av de medeltida människorna, deras liv och tankar, de mänskliga karaktärerna. Allt från vardagsmödor till deras existentiella frågor.


Montaillou är idag en kommun i departementet Ariège i Pyrenéerna i södra Frankrike och 2009 hade byn 32 invånare. Annorlunda var det runt år 1300 under en tid som kallas den mörka medeltiden. Själv har jag inte stannat till i Montaillou, men väl i Albi 16 mil längre norrut, även den staden känd för katharer eller albigenserkättare under medeltiden. Katedralen i Albi som påbörjades på 1200-talets slut, är tung och sluten som ett fort, långt ifrån den gotiska lätthet som abbot Suger genomförde i koret till klosterkyrkan i Saint Denis utanför Paris redan på 1100-talet. Den röda tegelkatedralen i Albi är byggd som ett skydd mot omvärldens oliktänkande.


En sådan här undersökning av socioekonomisk historia och etnologi vore väldigt intressant att läsa från min egen hemby under 1900-talet och fram till idag. Jag tror det vore minst lika intressant som händelserna i Montaillou ;-)


Det är självklart inte möjligt att göra en analys av situationen då man lever mitt uppe i den tid man vill analysera, tidsavstånd gör det enklare att se tydliga linjer. Men det är ändå intressant att tänka i dessa banor. Jag tror det är dags att läsa om Montaillou - en fransk by 1294-1324. Rekommenderas!
.
.
Kanske har även andra bloggare åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Kyrkan har haft en stor makt, på gott och ont... Historia och människoliv och öden fascinerar! Häromkring är det från och med den svenska tiden man börjat dokumentera mer. Men mest från 1600-talet och framåt. Men inte om människorna och byar så mycket. Skatteväsendet gjorde ju att dokumentationen blev viktig, så inget ont som inte för något gott med sig eller hur det nu var...!! :-)

    SvaraRadera
  2. Vi har bra dokumentation i Sverige och Finland. Kyrkan hade koll på sina medlemmar. Så finns domstolsprotokoll som också berättar mycket. Men protokollen från inkivsitionen i Montaillou är oerhört speciella, de tar upp enkla saker, tankar, "futtigheter" som normalt inte finns i vår kyrkobokföring eller rättsprotokoll. Från 1300-talet dessutom. Det sägs att jag härstammar från en Tomas som föddes ca 1480. Om honom vet jag ingenting annat än namn, barn och bostadsort. Tänk om det gått att få veta hur han resonerade, vad han tänkte och kände :-)

    SvaraRadera

Tyck till om du vill...